Ağrı Balık Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli balıkçılık merkezlerinden biridir. Göl, kışın tamamen buzla kaplandığı için, kış balıkçılığı için ideal bir ortam sunmaktadır.
Kış balıkçılığı, Ağrı Balık Gölü'nde oldukça popüler bir aktivitedir. Göl çevresinde yaşayan vatandaşlar ve yerli ve yabancı turistler, kış aylarında gölde balık tutmaya gelirler.Balıkçıların büyük bir çoğunluğu eğitim düzeyi düşük, kalabalık ailelere sahiptir. Balıkçılık, genellikle geçim kaynağı olarak görülmekte, ancak yeterli gelir sağlamamaktadır.
Kış balıkçılığı, genellikle buzun üzerinde yapılan bir aktivitedir. Balıkçılar, buzun üzerinde delikler açıp, bu deliklere oltalarını atarlar. Balıkçılar, genellikle alabalık ve sazan gibi balık türlerini avlarlar.
Kış balıkçılığı, zorlu bir aktivitedir. Balıkçılar, soğuk havaya ve buzun kaygan yüzeyine karşı dikkatli olmak zorundadırlar. Ayrıca, balıkçılar, buzun kalınlığını kontrol ederek, güvenli bir şekilde balık tutmaya özen gösterirler.
Kar yağışı ile birlikte buz tutan yüzeyin bir metreye kadar ulaştığını söylenir, "Göl üzerinde donan buzun kalınlığı bazı yerlerde 30, bazı yerlerde 50 santimetreye ulaşabiliyor. İlk donduğunda 15-20 santimetre kalınlığında daha sonra ise 50 santimetre kalınlığına kadar ulaşabiliyor. Üstüne kar yağdığı zaman kalınlık 1 metreye ulaşabiliyor. Bu durum bazen zorluk yaşatıyor ama beslenmek ve bu mevsimde kısmi olarak geçim kaynağı sağlamak için zorluğa katlanılıyor..
Ağrı Balık Gölü'nde kış balıkçılığı, hem ekonomik hem de sosyal açıdan önemli bir yere sahiptir. Kış balıkçılığı, göl çevresinde yaşayan vatandaşlar için önemli bir gelir kaynağıdır. Ayrıca, kış balıkçılığı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye yardımcı olmaktadır.
Ağrı Balık Gölü'nde kış balıkçılığının geleceğini korumak için, gölün korunması ve sürdürülebilir bir şekilde balıkçılığın yapılması önemlidir. Göl, çevre kirliliği ve iklim değişikliği gibi tehditlerle karşı karşıyadır. Bu tehditlerin azaltılması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.